maandag 19 september 2011

Er komt een kas.



Het lijkt er dus op dat ik wat meer aan tuinbouw kan gaan doen. Na een gesprek tussen VSO en de verantwoordelijke mensen hier gaan we proberen te beginnen met de teelt van zaden van verbeterde lokale groente soorten. De onderzoeks centra, ik werk op het zuidelijke landbouw onderzoeks centrum,  zijn een paar jaar geleden door het Ministerie van Landbouw aangewezen als verantwoordelijk voor de zaadvoorziening in Laos. Er wordt zaad geïmporteerd uit Thailand en Vietnam(vnl. hybriden), maar voor speciale lokale soorten, waar niet veel aan te verdienen valt is nog geen voorziening. VSO heeft een programma voor kleine projecten en daar kunnen we misschien een beroep op doen om een half open kas te bouwen en alvast te beginnen met tomaten, paprika en komkommer. Een kas is handig omdat je dan de teelt omstandigheden beter onder controle hebt. Je hebt b.v. geen last van die enorme regen hoeveelheden in de regentijd en ook kunnen ziekten en plagen beter in de hand worden gehouden.

Het moet een eenvoudige kas worden. Een frame van lokaal materiaal met een plastic overkapping. Een bedrijfje in de buurt heeft al zulke kassen dus daar zijn we gaan kijken. Een Chinese vrouw van een jaar of 30 runt een groente teelt bedrijf van zo’n 2 ha als een Chinees-Laotiaans samenwerking project. We kregen een leuke rondleiding, mooi om te zien hoe ze de zaakjes daar goed in de hand had en een goed lopend bedrijf heeft. Bij haar kunnen we het nodige plastic kopen en we hebben een aardige indruk hoe zo’n kas eruit kan zien. Bij haar stonden de kassen vol met tomaten, aubergines, wortels en bonen. Er stond ook een klein beetje radijs, maar dat hebben ze in China waarschijnlijk niet want die waren veel te groot geworden (schooltuin formaat) en ik geloof niet dat ze veel heil zag in die teelt.
We zijn dus voortvarend aan de slag gegaan met het schrijven van een project voorstel en als alles goed gaat kan de bouw van de kas (6 m bij 45 m) in oktober van start gaan.














Het is wel opvallend dat veel succesvolle commerciële activiteiten gerund worden door niet Laotianen. In de toeristen industrie zie je veel hotels en dergelijke die in handen zijn van mensen uit Thailand. Langs de weg naar Pakse wordt gewerkt aan een enorme fabriek voor de voedsel verwerkende industrie, o.a. koffie van Dao-Heuang een bedrijf ik meen uit China dat al langer in Laos gevestigd is. Maar ook op kleine schaal komen bijvoorbeeld veel heel kleine ondernemers uit Vietnam. Marktkooplieden, maar ook ‘marskramers’ die met een motorfiets volgehangen met plastic keuken materiaal of met vis, brood en groente een aantal keren per week dezelfde route rijden en zo hun waar proberen te slijten. Ik begrijp nog niet precies waarom Laotianen dat soort dingen niet vaker zelf doen. Te weinig initiatief? Geen cultuur op het gebied van ondernemen door het socialistisch bewind? Of door de lange periode van regionale geïsoleerdheid en slechte infrastructuur? Dan is het toch vreemd dat hier wel Chinezen en Vietnamezen komen. Toch wel een punt want zulke kleine ondernemers kunnen een heel belangrijke rol spelen bij de economische ontwikkeling.

2 opmerkingen:

  1. Ha Flip,
    Toch gevonden hoe reactie te plaatsen. Heb je je omgeving toch tot ondernemen gekregen (alhoewel je zelf de projectaanvraag schrijft).
    Heb je informatie over de lokale ziekten en plagen die bij de gewassen voorkomen?
    Groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Tom (en Marlies),
    Jouw reactie op mijn blog heb ik gelezen en hier even een wat uitgebreidere reactie.
    Na het gesprek tussen VSO en het management van het Centrum hier brak opeens het inzicht door dat er misschien meer uit zo’n vrijwilliger te halen valt. Er liggen al lang plannen om met zaadproductie te beginnen. (Dat is vanuit het Ministerie opgelegd en niemand hier weet eigenlijk goed hoe ze daaraan moeten beginnen. Ze hebben meer verstand van koffie, al gebeurt er op dat gebied ook niet veel aan research) Er komt zelfs geld beschikbaar, maar dat kan met de bureaucratie hier nog wel even duren. VSO heeft ‘small grants’ om projecten een goede start te geven, voor training e.d. Die link leek te werken. Door mijn Engelse les kende ik een paar medewerkers hier die me wel geschikt leken. Uit die namen kozen ze een team van 4 mensen die ervaring met zaadproductie uit vorige banen hadden Ik ging de kas bekijken met twee van hun. En 2 dagen later lag er een goed budget en een ‘timeline’ waar ik om had gevraagd. Wel alles in Lao natuurlijk. Dat heb ik met hulp vertaald en een projectvoorstel in het Engels naar VSO gestuurd. Ik hoop over een week te kunnen beginnen en vandaag zal ik vast een en ander voorbereiden.
    De literatuur over Integrated Pest Management, komt zeer goed van pas en ik ben er druk in aan het lezen. Ook ander vrijwilligers heb ik één en ander daaruit aan de hand kunnen doen. Nogmaals dank daarvoor. Als ik nog meer gerichte vragen heb kom ik zeker bij je terug. Op internet heb ik ook een en ander gevonden en ik geloof dat het Louis Bolk instituut in Zeist ook gericht adviezen op gebied van biologische tuinbouw kan geven. Nederland is hier ver mee en in Vientiane is ook een Zwitsserse hulp organisatie die al een en ander in de buurt van de hoofdstad heeft gedaan. Ik denk dat het probleem hier is dat er niet voldoende markt is om helemaal biologische te produceren, maar in november wordt er een klein marktonderzoek gedaan wat misschien daar wat meer informatie over geeft.
    Zo dat was wat meer gerichtere informatie. Ik vind jullie reactie om mijn blog altijd leuk. Er blijken meer mensen moeite te hebben met het plaatsen van een reactie daar, maar voor mij is een mailtje natuurlijk ook prima.
    Hartelijke groet,
    Flip

    BeantwoordenVerwijderen