zondag 1 juli 2012

Rocketfestival



Het is dan uiteindelijk toch gelukt om een Boun bang Fai (rocketfestival) mee te maken. Na een tip tijdens het koffie drinken en een telefoontje bleek er gister 1 July een festival te zijn zo’n 20 km voorbij Pakse in Phongthong distirct. Met Vanna uit Pakse daar gistermorgen naar toe. Het regende op de heenweg en het is de hele dag eigenlijk blijven miezeren. Dat zou het festival overbodig moeten maken want het doel van het afschieten van de grote vuurpijlen is het uitlokken van het regenseizoen.











Het festival terrein was bij een tempel in aanbouw. Het geld dat aan het festival wordt overgehouden wordt aan de bouw van de tempel besteed. Op auto’s en op stellingen stonden grote vuurpijlen van zo’n 2 meter tot wel 7 meter lang. Hier en daar werd nog kruit in de hulzen gestampt, maar de grote versierde raketten lagen al klaar. 

De lanceer inrichting was en enorme ladder waar de pijlen tegenaan werden gezet en met een lont afgestoken. De kleinere eerst en de allergrootste als laatste. Met veel geraas en rook gingen de vuurpijlen echt kilometers hoog de lucht in, spectaculair.

Het opwekken van de regen kan niet het enige doel van het festival zijn geweest want er was ook een dansgroep met beschilderde gezichten, die bier uitdeelde en die een grote houten fallus en een paar neukende poppen mee droeg. Ook werd er een trommel wedstrijd tussen dorpen gehouden waarbij steeds 2 trommels van een dorp tegenover 2 trommels van een ander dorp zo hard mogelijk werden bespeeld. Volgens mij ging het alleen om het volume; er werd ongeveer 30 seconden getrommeld en ik kon er niet veel lijn in ontdekken. 











Bij de tempel kon je ook een bord met munten kopen om in een heleboel gouden spaarpotten te doen. Je kreeg een afgewogen hoeveelheid munten en als je precies in alle potten één munt deed en er geen oversloeg of dubbel bediende bracht dat geluk.Je moest dus precies uitkomen met het aantal muntjes dat je kreeg. Terwijl ik stond te kijken is dat niemand gelukt. Opmerkelijk want in Laos zijn al zeker 30 jaar geen munten meer in omloop en er werden dus Thaise muntjes gebruikt.











Een leuke zondag dus. Inmiddels was mijn verblijfsvergunning 29 juni verlopen. De nieuwe kon VSO niet aanvragen omdat de functionerings rapporten over de vrijwilligers niet op tijd naar het ministerie van landbouw konden worden gestuurd.  De lokale organisatie waar de vrijwilligers voor werken waren in gebreke gebleven. Ik heb me hier nogal over opgewonden omdat ik het niet vind getuigen van veel waardering voor het werk van vrijwilligers hier. Inmiddels is mijn verblijfsvergunning tijdelijk met een maand verlengd en wachten we maar even af hoe dit verder afloopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten